Ékes Mézeskalács Ajándékok!

Fortélyok

  • A honlap GRAFIKUS változata.

  • Sokan kérik tőlem az ideális mézeskalács receptjét. A következőkben a mézestészta összeállításáról, sütéséről, és díszítéséről talál részletes leírást és a sikerhez szükséges fortélyokat.
    Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, fél csomag (10g) szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér esetleg ánizs, vagy fél csomag Kotányi Mézeskalács fűszerkeverék. A tojásokat enyhén verjük fel. A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze a szódabikarbónával. A mézet langyosítsuk meg. A sütés előtt egy nappal állítsuk össze a tésztát, és hagyjuk állni légmentesen letakarva egy éjszakán át szobahőmérsékleten. Ha van időnk érleljük több nap, vagy hetekig is hűvös kamrában, annál finomabb lesz. Másnap alaposan gyúrjuk át a tésztát alig lisztezett munkalapon, míg simává, hólyagoktól mentessé, zsírfényűvé válik a felülete. Ez fáradságos munka, de megéri, mert ettől szép sima, egyenletes felszínű a kisütött sütemény. Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szúrhatunk formákat szaggatókkal, vagy papírból kivágott sablont vágjunk körbe késsel különböző figurákat, rövid oda-vissza mozdulatokkal, hogy el ne deformálódjon a kinyújtott tészta. A karácsonyfadísznek szánt, vagy más felfüggesztendő mézeseket kenés előtt lyukasszuk ki szívószállal. Még sütés előtt a sütemények tetejét kenjük meg 3 evőkanál tejjel higított tojássárgájával. Ettől szép fényes és pirosas-barna lesz a felületük. A kiszúrt, lekent süteményekre sütés előtt mintát rakhatunk ki aszalt gyümölcs darabokból, és magvakból. Jó a mézeskalácsra a dió, mandula, mogyoró, mák, ánizs, tökmag, szezámag stb. Az apróbb magvak kirakásához használjunk vízbe mártott fogpiszkálót. A mézeskalácsokat 160-170 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, míg a kívánatos szép, aranybarnás színt el nem érik. Léghőkeveréses funkcióval, lehet egyszerre kettő sütőlemezen is sütni. Nagyobb méretű, illetve formán sütött mézeskalácsokat 20-30 fokkal magasabb hőmérsékleten sütjük. Kivéve sík felületen, ha van sütőrácson hűtjük ki. Cukormázas írókázás előtt célszerű néhány napot szobalevegőn tartani a mézeskalácsokat, hogy a levegő pára- tartalmához igazodjon. Így elkerülhető az írómáz lepergése a tésztáról. Írómáz: 1 tojás fehérje, 2 lapos evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál ecet, 20-25 dkg porcukor. A porcukrot a keményítővel szitáljuk össze. A háromnegyedét adjuk a tojásfehérjéhez, tegyük bele az ecetet is, és habverővel alaposan keverjük ki. A keményítős porcukorból annyit adjunk hozzá apránként, amíg a máz még szakadva folyik le a habverőről, már nem folyékony, de nem is kemény. Ha túl lágy lenne, adjunk még hozzá porcukrot, ha kemény, pár csepp vízzel hígítsuk. Csak kisebb mennyiséget töltsünk egyszerre zacskóba, végét kössük le. Legjobban megfelel erre a patentzáras hűtőzacskó, mely kellően merev és formatartó, ezért könnyű vele dolgozni. A zacskó sarkára kis lyukat vágjunk. A munka alatt kezünkben folyósabbá vált máz kis porcukorral újra kikeverve feljavítható. Terülőmáz: Az írómázból elvett kisebb mennyiséget kevés víz hozzáadásával folyékonyabbá tesszünk. Ezzel körvonalak közét kitölthetjük, így kapva nagyobb összefüggő fehér felületeket. Az elkészített mázat felhasználásig nedves ruhával letakarva, vagy légmentesen záró edényben tartsuk, mert gyorsan szárad. Nagyobb üzletekben kapható élelemiszerfestékekkel, vagy a háztatásban is fellelhető természetes színezőanyagokkal, mint cékla-, vagy spenótlével, kurkumával (sárga őrölt fűszer), kávéval, kakaóval stb. meg is színezhetjük a mázunkat. A megírt sütemények néhány óra alatt teljesen megszáradnak. Teljes száradás után felhasználásig érdemes a mézeskalácsokat légmentesen tárolni, hogy minél tovább szépek maradhassanak. Kívánok kellemes időtöltést a mézes elfoglaltsághoz!
    Vargáné Orbán Anikó